Sandwich cu humus si legume

Sandwich sanatos cu humus si legume

In toate curele de slabit si dietele stricte pe care le-am tinut de-a lungul timpului, aveam pofta de sandwich! Nu neaparat burger sau ceva fast-food, ci chiar un sandwich sanatos, cu paine integrala si cu frunze de salata in el. Ideea era sa fie consistent si sa imi satisfaca foamea. Din pacate, stiam, sau asa credeam pe atunci, ca painea ingrasa. Asa ca o excludeam din start de fiecare data cand eram “la dieta“.

Trebuie sa stii ca sunt multe alte alimente mai rele decat painea. Bineinteles, nu vorbim de painea din faina alba, care este doar un aport de calorii goale. Dupa parerea mea, ea ar trebui scoasa cu totul de pe piata. Vorbesc de painea din faina integrala care iti aduce un aport de fibre alimentare, proteine si astfel, iti ofera satietate. Ea poate fi folosita cu succes in sandwich-uri, pentru gustarile dintre mese sau ca si pachetel de scoala pentru copii.

Si pentru ca exista si alte optiuni in afara de salam si cascaval, poti incerca un sandwich cu humus si legume. In mod special cand ne gandim la copii, vrem sa le oferim ceva mai sanatos decat mezeluri. Mezelurile contin ingrediente pe care nici macar nu stim sa le citim. (Voi reveni cu un articol mai amplu despre carnea procesata). De asemenea, un sandwich sanatos poate sa aiba acelasi numar de calorii sau chiar mai putin decat chips-urile de la tonomat. Sau decat covrigii si merdenelele de la patiseriile pe care le vedem la tot pasul. Diferenta intre doua gustari (sau mese) cu acelasi numar de calorii o face calitatea ingredientelor si valoarea nutrientilor pe care o luam din alimente.

De aceea, unul din sfaturile pe care le dau oamenilor care lucreaza cu mine este sa nu mai numaram caloriile si sa fim atenti la nutrientii pe care ii luam din mancare!

Ce humus sa folosesti?

Poti incerca reteta mea de humus facut in casa, fara ulei. Reteta o gasesti aici. Sau poti incepe cu unul din comert, daca nu esti obisnuit sa gatesti. Se gasesc acum nenumarate variante in multe supermarket-uri si restaurante. Poti sa alegi humus simplu, cu busuioc, cu rosii uscate, cu sfecla sau variante arabesti cu condimente specifice. Partea buna la naut este ca iti ofera si o portie de proteine de calitate (leguminoasele sunt pline de proteine, fibre alimentare si nutrienti).

Cum il prepar?

Intinde humusul pe paine sau intr-o lipie de graham si adauga legumele preferate. Foile de salata verde, baby spinach sau ruccola, sunt cel mai usor de introdus. Apoi adauga rosii sau castraveti, ardei gras sau ridichi, in functie de preferinte si de sezon. Eu pun uneori si legume coapte sau ramase de la gratar (dovlecei, ciuperci, ardei gras). Vei descoperi o noua varietate si vei vedea ca sandwich-ul poate fi si sanatos, mai mult decat banala chifla cu salam si cascaval.

Sfat!

Daca prepari humusul in casa, il poti face cu mai multa apa sa aiba o consistenta usor lichida. Astfel, il poti folosi ca dressing in salate sau ca sos pentru legume taiate betigase (castraveti, ardei gras, morcovi, apio).