Despre mine – artrita reumatoida si pasiunea pentru nutritie

Copilarie si adolescenta

Am fost pofticioasa si gurmanda de mica si mult timp am considerat asta ca fiind un mare defect. La adolescenta, cand am inceput sa fiu constienta de kilogramele in plus, am incercat tot felul de diete. Erau care mai de care mai promitatoare, mai stricte si ineficiente. In 2008, la doar 24 ani, dupa ce am terminat facultatea si urma sa imi indeplinesc visele marete si planurile de viitor, sanatatea mea a inceput sa cedeze. Am dezvoltat o afectiune autoimuna – artrita reumatoida – care mi-a schimbat viata mai mult decat as fi crezut.

Eram prea mica si nestiutoare ca sa inteleg ce se intampla cu mine. Asa ca in primii ani, m-am straduit doar sa accept noul stil de viata. Asta insemna durerile articulare crunte, oboseala cronica si medicatia cu toate efectele secundare cu care venea la pachet. In ultimii ani insa, am inceput sa cred ca exista o solutie pentru a trai mai bine cu o astfel de afectiune. Asa ca am cautat si am incercat tot ce mi-a stat in putere.

Cum mi-am recastigat sanatatea?

In primavara anului 2017, in cautarile mele pe internet am dat peste programul lui Clint Paddison pentru artrita reumatoida. Eram deja dupa multe incercari cu terapii alternative, diete, creme “vindecatoare”, bai cu namol, kinetoterapeuti, homeopati si multa psihoterapie. Am incercat programul (pe care il numeam “detoxifiere”) din dorinta de a-mi stabiliza starea de sanatate suficient cat sa nu mai fiu dependenta de steroizi – cortizon, mai exact. L-am tratat initial ca pe o alta “dieta”, neintelegand exact ce inseamna intestin permeabil, microbiom sau ce legatura are asta cu bolile autoimune. 

De atunci viata mea s-a schimbat si starea de sanatate s-a imbunatatit considerabil! Printr-un proces incet si sigur, cu ajutorul alimentatiei am reusit sa scad medicatia, kilogramele si durerile articulare. In momentul de fata, simptomele de artrita reumatoida sunt mici si reusesc sa le fac fata fara medicamente nocive. Ma mentin cu o alimentatie bazata preponderent pe alimente integrale de origine vegetala si un stil de viata sanatos.

Pasiunea pentru nutritie

Vazand modul in care a reactionat corpul meu, am decis sa aflu cu adevarat impactul alimentatiei asupra corpului uman.

  • Astfel, am urmat cursurile scolii Fitness Scandinavia, unde m-am certificat in 2018 ca Tehnician Nutritionist. De atunci, particip frecvent la cursuri, workshop-uri sau ateliere de nutritie pentru a-mi imbunatati in mod constant cunostintele si a castiga experienta. Le poti urmari in sectiunea “Evenimente“.
  • Sunt, de asemenea membru concierge al Wellness Forum Health. Acolo am access la baza de date online cu cele mai ample si mai recente studii in nutritie. Ca si membru al centrului, particip la cursuri si teleconferinte organizate online pe diferite teme de nutritie.
  • In Bucuresti am colaborat cu o clinica de nutritie, iar acum sunt implicata intr-un proiect nou, despre care vei afla mai multe in Octombrie 2019 🙂
  • Proiectul meu de suflet este Asociatia PAN Romania, in care sunt vice-presedinte si membru fondator. PAN Romania este filiala locala a PAN International – Physician Association for Nutrition. Ea este menita sa promoveze in randul studentilor, medicilor, nutritionistilor dar si al publiclui larg beneficiile oferite de nutritia bazata pe alimente integrale de origine vegetala.

Pe parcursul celor 15 ani de experienta profesionala (hotelarie, IT, management, achizitii) m-am dezvoltat si am invatat enorm de multe lucruri. Insa daca ar fi sa numesc unul singur ca fiind cel mai important, ar fi faptul ca imi place sa lucrez cu oamenii!

De ce mergem la nutritionist?

Cand vine vorba de nutritionist, consider personal ca oamenii NU au nevoie de un politist care sa ii tina din scurt. Cam asta pare sa fie motivul pentru care multi dintre noi merg la nutritionist. Multi stiu cam ce trebuie sa faca, dar au nevoie de cineva care sa ii monitorizeze si sa ii pedepseasca. Eu consider ca, dimpotriva, colaborarea cu cel sau cea care te invata cum sa mananci trebuie sa fie una armonioasa. Mesele sunt o mare parte din viata noastra de zi cu zi. Mancarea e un prilej de bucurie care uneste oamenii, prieteniile si familiile. Ea trebuie sa fie gustoasa, sa ne fie pe plac si sa ne incante.

Stilul de lucru

In afara de unele informatii contradictorii, cred ca multi dintre noi stiu ce ar trebui sa manance sau ce sa faca pentru a fi mai sanatosi. Problema intervine atunci cand trebuie sa aplice acele lucuri sau atunci cand se confrunta cu factori care ii impiedica sa isi atinga obiectivele. Poate fi alimentatia familiei sau a celor cu care locuim/lucram, problemele de sanatate, istoricul alimentar sau alte aspecte. De aceea, schimbarile de durata vin in timp, cu efort, cu deschidere catre nou si cu sprijinul celor din jur!

Aleg intotdeauna sa lucrez cu oamenii care isi doresc cu adevarat sa faca schimbari. Ofer consiliere nutritionala personalizata online (telefon sau skype) si tratez fiecare om in functie de istoricul medical si alimentar, in functie de preferinte, posibilitati si buget. Consider ca alimentatia sanatoasa nu trebuie sa fie o povara sau o pedeapsa. Din contra, faptul ca iti place sa mananci poate fi transformat in avantajul tau iar mancarea iti poate fi medicament!

Daca vrei sa afli detalii despre experienta mea cu artrita reumatoida si cum am reusit sa o tin sub control, poti urmari aici videoclipul facut impreuna cu Clint Paddison.