informatii despre nutritie

Nutritionfacts.org – informatii despre nutritie

Suntem invadati uneori de informatii contradictorii, mai ales cand vine vorba despre nutritie. Unii spun ca grasimile sunt rele, altii ca sunt bune. Unii spun ca fructele ingrasa, altii ca sunt sanatoase. Si tot asa. Parerea mea este ca nu e totul alb sau negru. Eu consider ca e nevoie de timp, informatie si efort personalizat pentru a ajunge la un echilibru. Timp am avea ca oricum trece, iar efort am face daca am fi motivati. Insa de unde ne luam informatia corecta? In politica, de exemplu, informatiile pot fi diferite in functie de sursa. Ei bine, asa si in nutritie, e important sa cunoastem surse sigure pe care sa ne putem baza.

Dr Michael Greger este medic, autor si conferentiar recunoscut international pe tema nutritiei, sigurantei alimentare si problemelor de sanatate publica. El a infiintat Nutritionfacts.org – un serviciu public, gratuit si non-profit. Acolo poti gasi informatii despre nutritia bazata pe dovezi si aproape orice tine de alimentatie. Nu vei gasi acolo parerea cuiva si nici reclame pentru suplimente sau alte produse.

Ce informatii gasesti pe Nutritionfacts.org ?

Sunt informatii despre nutritie, obtinute in urma analizelor minutioase facute in studiile de specialitate. Site-ul este in limba engleza, insa cuprinde si clipuri video si transcrierea acestora. Daca nu esti familiar cu limba engleza, poti cauta doar cuvantul care te intereseaza in limba engleza. Dupa afisarea clipurilor video, poti vedea textul lui in “View transcript”. De acolo poti copia textul in Google Translate si obtii o traducere relativ buna.

Poti cauta aici o multitudine de informatii folositoare despre nutritie. Incepand de la un aliment (cartofi, lapte, bacon, salata) pana la o anumita afectiune (diabet, hipertensiune). De asemenea, gasesti diete (Paleo, Vegan si altele) si informatii despre vitamine. Poti afla pana si cum e mai bine sa mancam un anume aliment. Fiert, crud sau prajit. Baza de date e incredibil de mare. Partea buna a site-ului este ca, detaliile sunt scrise si puse in videoclipuri pe intelesul tuturor. De aceea te incurajez sa il accesezi oricand ai vreo confuzie despre alimentatie. Sau cand vrei sa stii exact ce spun datele stiintifice si statisticile din lumea intreaga despre un anumit subiect.

Cum poti pune in practica informatiile despre nutritie in viata de zi cu zi?

In urma experientei sale, Dr Michael Greger a scris si carti. Cea mai cunoscuta, care este Best-seller, se numeste “How not to die” – “Cum sa nu mori” (sugestiv titlul, nu?). Are si o carte cu retete “How not to die Cookbook”, de unde te poti inspira in bucatarie. De asemenea, exista si o aplicatie, pe care o poti descarca gratuit pe telefon. Se numeste “Dr. Greger’s Daily Dozen” si e disponibila pentru orice smart phone. Cuprinde o lista de 12 lucruri pe care sa le incluzi in rutina ta zilnica. Si anume: 10 clase de alimente, apa zilnica necesara, exercitiu fizic si eventual, suplimentele de care ai nevoie.

In concluzie, incepand de azi, ai o sursa sigura de informatie despre nutritie. Este redata pe intelesul tuturor si e o noua metoda de a include in viata de zi cu zi alimente si obiceiuri sanatoase. Spor la treaba!