Fructe

Fructele si zaharul din ele

Toti nutritionistii la care am fost de-a lungul timpului (si au fost cativa) aveau acelasi sfat cu privire la poftele mele de dulce. “Atunci cand iti e pofta de dulce, mananca fructe. De exemplu, un mar!” In mintea mea, nu intelegeam ce legatura au fructele cu o felie de tort… Sincer! Poate o felie de tort de mere, as fi inteles. Insa nimeni nu mi-a explicat un lucru important – sau poate nu am avut eu urechi sa ascult atunci. Poftele si gusturile se schimba in timp! Odata ce faci schimbari in alimentatie, chiar si schimbari mici, dar pe termen lung, papilele gustative se schimba. Si ceea ce inainte ti se parea dulce, in timp, poate sa ti se para innecacios de dulce! Acum, cand am pofta de dulce si mananc un mar, ii simt dulceata, aroma si “zaharul” care imi satisface pofta!

Recunosc ca sunt inca o pofticioasa cand vine vorba de deserturi. Insa acum, deserturile mele sunt fructele, gemul de prune fara zahar sau deserturi vegane si sanatoase facute in casa. La ocazii cu adevarat speciale sau evenimente unde e greu sa rezist tentatiei, savurez cu drag o prajitura buna. Nu ma invinovatesc, insa nici nu fac din asta un obicei zilnic. Din pacate insa, zaharul este unul din cele mai inflamatorii alimente. De aceea, afectiunea mea inflamatorie ma forteaza sa ma tin cat se poate departe de el.

Ce ne spune stiinta despre fructe?

Cel mai mare studiu al bolilor facut vreodata se numeste Global Burden of Disease (GBD) si a fost finanțat de Fundația Bill și Melinda Gates. Este cea mai cuprinzătoare și sistematică analiză a cauzelor de deces la nivel global facuta pana in prezent. Studiul a implicat aproape 500 de cercetători din peste 300 de instituții din 50 țări si cuprinde 100.000 de surse de date. Ce au găsit? In SUA, prima cauza a mortalitatii este alimentatia. Care este numarul 1 pe lista celor mai importante riscuri dietetice? Nu se mananca suficiente fructe – fapt ce duce la un estimat de 4.900.000 decese pe an, în întreaga lume. In concluzie, cel mai important lucru pe care il putem face pentru a scadea rata mortalitatii la nivel mondial, este sa mancam mai multe fructe! Simplu, nu? Pe cat de usor si banal.. pe atat de greu de facut. De ce oare?

Carbohidrati simpli sau complecsi?

Observ si aud tot mai multi oameni care se feresc de fructe pentru ca ele contin zahar. Ma intristeaza si, uneori, recunosc ca ma enerveaza cand aud asta. Fructele sunt carbohidrati complecsi, ceea ce inseamna ca ele contin fibre alimentare – componentul cel mai lipsit din alimentatia secolului nostru. In afara de fibre, fructele contin vitamine si minerale extrem de necesare corpului si pe care nu le luam atat de usor din alte alimente. De asemenea, fructele contin apa, un alt component vital si inca ignorat de multi. Zaharul din fructe, este ultimul “zahar” de care ar trebui sa ne ferim! Vad tot mai multe diete care restrictioneaza fructele pe termen lung pe motiv ca “fructele ingrasa” si ma gandesc cat de gresit e interpretat tot acest mesaj.

Nu, nu recomand kilograme intregi de fructe pe zi, sucuri sau smoothie-uri cu multe fructe si nici nu sunt deacord cu o masa de seara “usoara” doar cu fructe. Insa 2-4 portii de fructe pe zi, mancate in prima parte a zilei (cel mult a doua gustare) sunt binevenite in orice program alimentar. Mai mult de atat, fructele de sezon si cele locale sunt cele mai bune. Contin mai multi nutrienti, sunt mai gustoase cand sunt in sezon si au si pret mai bun. Asa ca, savureaza din plin sezonul cireselor, al capsunilor, caiselor, pepenelui si asa mai departe.

Fructele ingrasa?

Hai sa iti spun un “secret”! Oamenii supraponderali si obezi nu s-au ingrasat de la mere! Asa cum nici cei care sufera de diabet, nu au facut diabet de la mere! Si nici de la banane, chiar daca ele au continut mai mare de fructoza. Alimentele care duc la astfel de afectiuni sunt:

  • carbohidratii simplii (faina alba, zaharul rafinat, produsele de patiserie, cofetarie, dulceturi, bauturi carbogazoase etc)
  • grasimile rele (margarina si uleiul care se gaseste in mancarurile restaurantelor si cantinelor, dar si in produsele procesate)
  • carnurile si branzeturile consumate in exces
  • prajelile si mancarea de tip fast-food
  • produsele procesate care “cresc pe rafturile supermarketurilor” si ale caror eticheta nici macar nu o putem citi, de cate ingrediente dubioase contin.

Asta ar trebui sa restrictionam, nu fructele!

Sunt nenumarate dovezi stiintifice si studii care ne spun clar, ca cei care consuma in mod regulat mai multe fructe, sunt mai sanatosi. Au risc mai mic de boli, au greutate in limite mai bune si traiesc mai mult.

Asa ca inainte sa refuzi o portie de fructe, de frica sa nu mananci prea mult “zahar”, gandeste-te la alimentatia ta zilnica. Daca regasesti alimente procesate, bauturi carbogazoase si produse fainoase, fructele ar trebui sa fie cele mai bune prietene ale tale. Lasa la o parte sucul “fara zahar”, batoanele de tip energy bars si crontanelele pline de prostii si mananca un fruct! Un mar rosu si acrisor care scartaie cand musti din el sau o caisa coapta sau un pumn de cirese carnoase si bune, ca tot sunt in sezon. Iti vei lua o portie simpla de vitamine si minerale dintr-un aliment adevarat, pentru care corpul tau, cu siguranta iti va multumi! 🙂

Referinte:

http://www.healthdata.org/node/6780

https://www.who.int/topics/diet/en/

https://nutritionfacts.org/video/flashback-friday-how-much-fruit-is-too-much/