Mancare de fasole in 3 culori

Mancare de fasole in 3 culori

In sezonul de iarna, cel mai mult poftesc la mancaruri calde! Ideal, sa le mananc intr-un bol frumos colorat, cu picioarele sub patura, la caldura. In afara de supe si ciorbe, care fac parte din meniul meu aproape zilnic, imi plac mult mancarurile de tip chilli. Si cum leguminoasele sunt pline de proteine, mancarea clasica romaneasca de fasole e cea mai la indemana.

Daca vrei totusi sa o schimbi putin, poti incerca ceva pe stilul mexican! O mancare de fasole in 3 culori, cu condimente ceva mai indraznete si eventual, putin mai picanta. Bineinteles, mult mai sanatoasa este fasolea uscata, lasata inmuiata si fiarta in prealabil. Insa pentru cei dintre noi care sunt mai ocupati, exista variantele la conserva. Nu uita: mancarea gatita de tine acasa e mult mai sanatoasa decat variantele din comert, la fast-food-uri, cantine sau restaurante!

Si mai interesant este ca mancarea de fasole in 3 culori se poate congela fara probleme. Eu cand raman cu portii multe, pun in caserole la congelator si imi prind foarte bine in zilele mai ocupate. E o metoda buna de “meal prep” – conceptul de gatit in portii mari, pentru mai multe zile. Bineinteles, daca ai familie mare si pofticioasa, nu e cazul de congelat. Se va manca rapid, cu siguranta!

Ingrediente:

  • 1 morcov
  • 1 ceapa
  • 2 tije de apio (sau o bucatica de telina)
  • 1 conserva de fasole alba
  • 1 conserva de fasole rosie
  • 1 conserva de naut
  • 1 conserva de rosii cubulete in sos (sau sos de rosii facut in casa)
  • 1-2 cani de apa (in functie de cat de zemoasa preferi mancarea)
  • 1 lingurita sare
  • 1/2 lingurita de chilli (mai mult sau mai putin in functie de cat de picant preferi)
  • 1 lingurita boia afumata
  • 1 lingurita de pudra de usturoi (sau 2 catei de usturoi proaspat taiat)
  • Optional: o lingurita de turmeric si un praf de piper
  • 2 frunze de dafin
  • 2 lingurite de faina de in (sau faina normala pentru ingrosare)
  • patrunjel proaspat la final

Preparare:

  1. Se curata si se taie bucati ceapa, telina si morcovul si se calesc 5-10 minute intr-o ceasca de apa pana se inabusesc (optional, poti adauga o lingura de ulei)
  2. Intre timp, se scurge fasolea si nautul din conserve si se clatesc bine in apa, iar apoi se adauga, impreuna cu rosiile, apa si condimentele.
  3. Se lasa 30-35 minute pe foc pana se imbina toate ingredientele si la final se pune o legatura de patrunjel proaspat tocat marunt.

Sfat:

Mancarea de fasole se serveste cu paine integrala sau lipie, dar merge foarte bine si cu putin orez gatit simplu in prealabil. Astfel, combinand leguminoase cu cerele integrale, se obtine lantul complet de aminoacizi esentiali, care se gasesc in proteine de origina animala.