Maioneza vegetala

Maioneza vegetala/de post

Ne-am obisnuit sa asociem unele mancaruri sau alimente cu maioneza si recunosc, ca uneori merge tare bine. Fie ca e vorba de cartofi prajiti, fie ca e vorba de salate de vinete, salatele orientale sau cele de ciuperci si de pui, maioneza e preferata de multi dintre noi. Din pacate, este un aliment plin de ulei, care vine la pachet cu o tona de grasimi trans. De multe ori, dressing-urile pe baza de maioneza, chiar si maioneza vegetala, pot avea calorii la fel de multe ca intreaga salata. De aceea e ideal sa evitam dressing-urile din comert sau sa folosim unul cat mai simplu, pe baza de lamaie sau otet si foarte putin ulei.

Din fericire, exista si variante mai sanatoase de maioneza vegetala, facuta in casa, fara sa folosesti toata sticla de ulei si oua pline de colesterol. Reteta de mai jos este simpla si se face super rapid. Poti fi creativ sa adaugi usturoi (chiar si pudra de usturoi), chilli, verdeata proaspata (marar, patrunjel) sau alte ingrediente care iti plac. Eu obisnuiesc sa o fac mai lichida si o folosesc ca si dressing in salate, Buddha Bowls sau la cartofi copti, nu prajiti (yummy). Partea cea mai buna este ca maioneza vegetala poate fi folosita si in zilele de post! Asa ca te poti bucura de ea fara probleme 🙂

Nota: pentru preparare este nevoie de un blender

Ingrediente:

  • 1 pachet de 180 g de tofu simplu
  • 1/4 lingurita sare si putin piper
  • 1 lingura de mustar
  • 1 lingura de zeama de lamaie
  • 150-180 g apa (in functie de cat de consistenta o vreti)

Preparare:

Se pun toate ingredientele la blender si se incepe cu 150 g de apa ca apoi sa se mai adauge in functie de consistenta preferata. Cea lichida merge bine ca dressing iar cea solida, o poti folosi cu cu succes in salate orientale sau de pui/ciuperci.