Unul din avantajele mancarii traditionale romanesti este ca suntem obisnuiti sa mancam ciorbe. Am crescut cu ciorbele ardelenesti ale mamei si cand am plecat de acasa la Bucuresti, recunosc ca ciorba ei imi lipsea cel mai mult. Fie ca e o ciorba de legume, supa crema sau supa de pui, “zeama” de la felul 1 ne ofera satietate intr-un numar relativ mic de calorii. Si chiar daca legumele crude contin mai multe vitamine, ciorbele sau supele facute in casa, fara vegeta si ulei in exces, ne asigura si ele o portie sanatoasa de vitamine.
In colaborarile mele de nutritie personalizata, incerc sa pun in meniuri aproape zilnic macar o portie mica de zeama la pranz. Din pacate, lumea gateste tot mai putin in ziua de azi, iar ciorbele de la cantine sunt pline de sare, vegeta si uleiuri de cea mai proasta calitate. O ciorba de legume facuta in casa costa extrem de putin, se face usor, rapid si iti asigura din start o masa sanatoasa. Eu am invatat sa inlocuiesc taiteii sau fideaua din faina alba cu paste integrale (eu folosesc paste de orez integral, fiindca evit glutenul, dar tu poti alege paste de grau integral). Si bineinteles, am renuntat demult la vegeta si folosesc legume uscate/deshidratate care ofera un gust asemanator, dar fara sare in exces, glutamat si alte ingrediente dubioase.
Pastele de diferite feluri si legumele uscate le poti gasi in multe din supermarketuri sau pe Sanovita.ro, unde, daca folosesti codul irinapopescu ai 15% reducere la orice comanda de fiecare data 🙂