Ciorba-de-legume

Ciorba de legume

Unul din avantajele mancarii traditionale romanesti este ca suntem obisnuiti sa mancam ciorbe. Am crescut cu ciorbele ardelenesti ale mamei si cand am plecat de acasa la Bucuresti, recunosc ca ciorba ei imi lipsea cel mai mult. Fie ca e o ciorba de legume, supa crema sau supa de pui, “zeama” de la felul 1 ne ofera satietate intr-un numar relativ mic de calorii. Si chiar daca legumele crude contin mai multe vitamine, ciorbele sau supele facute in casa, fara vegeta si ulei in exces, ne asigura si ele o portie sanatoasa de vitamine.

In colaborarile mele de nutritie personalizata, incerc sa pun in meniuri aproape zilnic macar o portie mica de zeama la pranz. Din pacate, lumea gateste tot mai putin in ziua de azi, iar ciorbele de la cantine sunt pline de sare, vegeta si uleiuri de cea mai proasta calitate. O ciorba de legume facuta in casa costa extrem de putin, se face usor, rapid si iti asigura din start o masa sanatoasa. Eu am invatat sa inlocuiesc taiteii sau fideaua din faina alba cu paste integrale (eu folosesc paste de orez integral, fiindca evit glutenul, dar tu poti alege paste de grau integral). Si bineinteles, am renuntat demult la vegeta si folosesc legume uscate/deshidratate care ofera un gust asemanator, dar fara sare in exces, glutamat si alte ingrediente dubioase.

Pastele de diferite feluri si legumele uscate le poti gasi in multe din supermarketuri sau pe Sanovita.ro, unde, daca folosesti codul irinapopescu ai 15% reducere la orice comanda de fiecare data 🙂

Ingrediente:

  • 1 morcov
  • o ceapa
  • 2 tije de apio sau o bucatica de radacina de telina
  • jumatate de gulie mica (optional)
  • 1 ardei gras
  • 1 cartof
  • cate o jumatate de lingurita de sare si piper
  • o lingura de legume uscate
  • 2 dovlecei mici sau unul mare
  • 1 litru de bors
  • cateva paste integrale
  • o legatura de patrunjel si una de leustean

Preparare:

  1. Se taie marunt morcovul, ceapa si telina si se pun in oala incinsa cu o cescuta de apa. Se lasa pe foc cateva minute pana se inmoaie putin si se evapora apa.
  2. Apoi, se taie cubulete gulia, ardeiul si cartoful si se adauga in oala impreuna cu 2,5 litri de apa.
  3. Se condimenteaza cu sare, piper si legume uscate si se lasa sa fiarba aprox 30 minute.
  4. Intre timp se taie si dovlecelul in cubulete si separat, se da borsul intr-un clocot iar apoi se adauga in oala cu celelalte ingrediente.
  5. Dupa inca 10-15 minute, se pune o mana de paste integrale (poti alege aici mai multe variante).
  6. In ultimele 10 minute in care fierb si pastele, se taie marunt verdeata si se adauga la final.