ACT Tacamuri flexibile

ACT, brandul romanesc de tacamuri flexibile, create special pentru cei care sufera de artrita

In primavara acestui an m-am intalnit cu Alexandra, care era atunci studenta la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. Proiectul ei de diploma pentru design în cadrul universitatii era crearea unui set de tacamuri flexibile, dedicat persoanelor care suferă de artrită sau de alte boli care afectează mobilitatea membrelor superioare. Am stat de vorba impreuna si am probat prototipurile tacamurilor pe care le avea atunci, testandu-le practicabilitatea.

De ce tacamuri flexibile?

Activitatile simple de zi cu zi, cum ar fi deschisul usilor, incheiatul hainelor, spalatul pe dinti sau taiatul legumelor la masa pot fi adevarate provocari pentru cei care suferta de artrita. Eu, de exemplu, prefer vesela de plastic in bucatarie (chiar daca nu arata foarte bine) pentru ca e mai usoara si ma descurc mai bine cu ea. Imi las samponul si gelul de dus desfacut ca sa nu trebuiasca sa ma chinui sa il deschid cand ma dor mainile. Folosesc o periuta de dinti electrica care ma ajuta considerabil, am o cana de filtrat apa, ca sa nu fie greu de carat si astfel, am gasit metode pentru a-mi face viata mai usoara in activitatile zilnice.

Cand am auzit de proiectul Alexandrei am fost foarte incantata de idee, asa ca am acceptat imediat sa ne vedem si sa vad despre ce e vorba. Folosisem in trecut niste obiecte similare din cauciuc moale ca sa imbrac periuta de dinti, sa fie mai usoara la mana. Asa ca ideea de a avea tacamuri imbracate intr-un material similar si mai ales flexibile, mi s-a parut geniala! Le-am testat pe cele de atunci, iar prototipul a fost dezvoltat si imbunatatit intre timp la varianta a 5 a, care e si produsul final!

Bolile articulare evoluează de-a lungul timpului, iar nevoile se schimbă. Din acest motiv ACT are un mâner flexibil care să se poată adapta tipului de boală și stadiului acesteia. Există numeroase configurații ale mânerului tacâmului, iar utilizatorii au posibilitatea să își creeze propriul design de mâner care să răspundă nevoilor personale. Poti vedea mai multe detalii aici.

ACT este unul dintre cele 9 proiecte selectate în programul Level-Up, primul accelerator de makeri din România organizat de Nod Makerspace și Babele, în parteneriat cu Banca Transilvania și Bosch. În cadrul acestui program tânăra designer de produs, Alexandra Matei, a lucrat timp de cinci luni la îmbunătățirea produsului cu ajutorul mentorilor din program.

Cum se pot comanda?

În seara de 2 octombrie, la evenimentul Level-up Demo Day: Meet the Makers Alexandra si-a prezentat prototipurile și a lansat campania de crowdfunding de pe INDIEGOGO. Cu ajutorul ei, își propune să facă o pre-vânzare a produsului și să strângă suma de bani necesară pentru a produce tacâmurile și pentru a dezvolta acest business social. Obiectivul campaniei de crowdfunding este să strângă suma de 7.000 de euro. 
Daca stii pe cineva care ar putea beneficia de tacamuri flexibile, poti comanda produsele pe pagina Indiegogo. Ele se vor livra in februarie, după ce se va definitiva procesul de producție.