Microbiomul uman si bolile autoimune

Microbiomul uman si bolile autoimune la copii si adulti

Observ cu bucurie ca microbiomul devine rapid unul din cele mai discutate si mai cercetate subiecte in medicina de azi. (Slava Domnului!) Si pentru ca din intestin se controleaza intreg sistemul imunitar (80% din celulele sistemului imunitar se afla in intestine) e limpede ca microbiomul intestinal are un rol deosebit de important in bolile autoimune. Am putea sumariza totul in cuvintele lui Hippocrate: “Toate bolile incep in intestin”!

Cursurile de medicina integrativa si personalizata la care particip pe parcursul acestui an au ca subiect microbiomul uman din diferite perspective: inflamatia, alergiile, bolile autoimune, sindromul metabolic si alte aspecte.

In medicina alopata (clasica) afectiunile autoimune sunt tratate la specialitati diferite, in functie de organele care sunt afectate. De exemplu:

  • tiroidita autoimuna este tratata la sectiunea de endocrinologie deoarece afecteaza glanda tiroida,
  • (poli)artrita reumatoida se trateaza la reumatologie deoarece afecteaza incheieturile din corp,
  • scleroza multipla se trateaza la neurologie deoarece provoaca leziuni ale sistemului nervos si asa mai departe.

Toate insa, au aceeasi problema de fond: autoimunitatea.

De aceea, e timpul ca abordarea afectiunilor autoimune sa tinteasca refacerea sistemului imunitar prin sanatatea digestiva. Repopularea microbiomului intestinal cu baterii bune (probiotice) si hranirea lor continua cu prebiotice, insemnand alimentatie bogata in fibre alimentare, ar trebui sa fie un factor esential in tratarea bolilor autoimune.

Incepand cu pasiunea doctorilor care au prezentat lucrarile lor si pana la informatiile detaliate si exemplele de cazuri clinice, aceste cursuri au fost de departe un factor important in dezvoltarea mea in aceasta directie.

Eveniment organizat de Asociatia Medicala Romana pentru Plasmafereza