Cand vine vorba de alimentatie vegetariana, vegana sau mai simplu spus – de post, leguminoasele sunt factorul cheie . Ele ar trebui sa fie cele mai folosite deoarece sunt bogate in proteine. Lintea, in mod special e usor de gatit si nu trebuie fiarta atat de mult ca si fasolea. Partea buna e ca nici nu da senzatia de balonare ca alte leguminoase. O poti incerca pe cea rosie in supa crema sau lintea verde pentru o mancaruri si felul 2. Au aparut acum si conservele de linte care merg excelent in salate sau facute pateuri.
Am descoperit cu adevarat lintea intr-o calatorie de serviciu, in care colegii din India gateau foarte mult si ne invitau des la masa. Mi-a luat ceva sa ma obisnuiesc cu condimentele indiene si cu iuteala mancarurilor specifice. Imi aduc aminte cum colega din India imi spunea ca a gatit “less spicy” special pentru mine. Iar eu mancam mai mult de rusine, cu lacrimile curgand in barba de atata iuteala… Ei bine, m-am obisnuit asa de tare, incat acum am casa plina de condimente de toate felurile. Si multe dintre ele inca asteapta sa fie testate.
Reteta de mai jos nu e cu specific indian, ba e chiar o varianta cat se poate de romaneasca. E ca o mancarica de fasole, doar ca se foloseste linte si se face mult mai repede. Insa e un prilej bun sa incerci turmericul si chimionul daca nu le-ai incercat pana acum. Eu fac de obicei mancarea la multicooker sa fie mai rapid si pun si un broccoli la abur in acelasi timp. O poti manca cu orez integral sa fie mai satioasa si o sa vezi ca te vei simti plin, dar nu greu. Asta e diferenta intre o mancare cu carne si una fara carne, dar satioasa si plina de proteine. Senzatia de satietate exista, insa nu si cea de “pietre in burta”.
Nota: Pentru masurare se foloseste o cana de 250 ml
Sfat: Daca ai inmuiat lintea peste noapte vor fi suficiente 2 cani de apa. Daca lintea nu e inmuiata deloc sau mai putin de o ora, atunci pune 3 cani de apa, pentru ca ea se va umfla.