Mancare de linte

Mancare de linte

Cand vine vorba de alimentatie vegetariana, vegana sau mai simplu spus – de post, leguminoasele sunt factorul cheie . Ele ar trebui sa fie cele mai folosite deoarece sunt bogate in proteine. Lintea, in mod special e usor de gatit si nu trebuie fiarta atat de mult ca si fasolea. Partea buna e ca nici nu da senzatia de balonare ca alte leguminoase. O poti incerca pe cea rosie in supa crema sau lintea verde pentru o mancaruri si felul 2. Au aparut acum si conservele de linte care merg excelent in salate sau facute pateuri.

Am descoperit cu adevarat lintea intr-o calatorie de serviciu, in care colegii din India gateau foarte mult si ne invitau des la masa. Mi-a luat ceva sa ma obisnuiesc cu condimentele indiene si cu iuteala mancarurilor specifice. Imi aduc aminte cum colega din India imi spunea ca a gatit “less spicy” special pentru mine. Iar eu mancam mai mult de rusine, cu lacrimile curgand in barba de atata iuteala…  Ei bine, m-am obisnuit asa de tare, incat acum am casa plina de condimente de toate felurile. Si multe dintre ele inca asteapta sa fie testate.

Reteta de mai jos nu e cu specific indian, ba e chiar o varianta cat se poate de romaneasca. E ca o mancarica de fasole, doar ca se foloseste linte si se face mult mai repede. Insa e un prilej bun sa incerci turmericul si chimionul daca nu le-ai incercat pana acum. Eu fac de obicei mancarea la multicooker sa fie mai rapid si pun si un broccoli la abur in acelasi timp. O poti manca cu orez integral sa fie mai satioasa si o sa vezi ca te vei simti plin, dar nu greu. Asta e diferenta intre o mancare cu carne si una fara carne, dar satioasa si plina de proteine. Senzatia de satietate exista, insa nu si cea de “pietre in burta”.

Nota: Pentru masurare se foloseste o cana de 250 ml

Ingrediente:

  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 2 tije de apio sau o bucata mica de telina
  • 1 cutie de rosii pasate sau o conserva de rosii decojite si pasate
  • 1 cana de linte verde (uscata)
  • 2-3 cani de apa (in functie de cat de inmuiata e lintea)
  • 1/2 lingurita sare
  • 1/2 lingurita piper
  • 2 foi de dafin
  • 1 lingurita boia dulce afumata
  • 1/2 lingurita oregano
  • patrunjel proaspat
  • Optional: 1/2 lingurita de turmeric si 1/2 lingurita chimion (nu chimen)

Preparare:

  1. Se lasa lintea la inmuiat in multa apa cel putin o ora sau peste noapte daca e posibil.
  2. Se pun pe foc ceapa, morcovul si telina (apio) taiate marunt impreuna cu o cana de apa (sau putin ulei cu apa)
  3. Dupa ce s-au calit/inmuiat legumele (10 min), se adauga lintea scursa de apa, conserva de rosii, apa si condimentele. Consistenta acum trebuie sa fie ca si cea de ciorba.
  4. Se lasa la foc potrivit aprox 45 minute pana se fierb bine legumele si scade din lichid.
  5. La final se pune patrunjel proaspat si se serveste calda.

Sfat: Daca ai inmuiat lintea peste noapte vor fi suficiente 2 cani de apa. Daca lintea nu e inmuiata deloc sau mai putin de o ora, atunci pune 3 cani de apa, pentru ca ea se va umfla.