Ciorba de loboda cu bors

Ciorba de loboda cu bors

Cand eram copil, nu puteam sa suport mancarurile verzi, cum e spanacul, ciorba de loboda cu bors sau ciorba de salata. Uneori ma uimeste faptul ca ne putem schimba si dezvolta papilele gustative atat de mult. De cativa ani am redescoperit loboda iar de atunci, in fiecare primavara cand apare proaspata la piata, sunt innebunita dupa ea! Nu am crezut niciodata ca plimbarea la piata o sa imi aduca atata bucurie. Toate fructele proaspete si toate legumele verzi si colorate parca imi incanta ochii!  Un fost prieten imi spunea odata ca sunt genul de fata care e mai incantata de un buchet de patrunjel cu leustean decat un buchet de flori! Imi plac ambele variante, sa fiu sincera, mai ales daca vorbim de flori de camp..

Sa revenim la ciorba de loboda 🙂 Daca ai o sursa sigura la piata sau stii pe cineva care face bors proaspat in casa, ar fi ideal. Ciorba cu bors e racoroasa pentru perioada de vara si e foarte sanatoasa! Daca nu bors de casa, exista si variante multe in supermarket-uri. Leusteanul si el, are aroma minunata proaspat, insa eu cand trec pe la rude la Breaza primavara, iau cate un brat de leustean, il spal, il curat si il pastrez la congelator. Cand fac cate o ciorba si nu am proaspat, il scot pe cel inghetat si cand il toc marunt, si are parca aceeasi aroma puternica.

Ingrediente:

  • 1 morcov
  • 1 ceapa
  • 2-3 tije de apio (tuplina de telina) – sau o bucatica de telina radacina
  • 1 ceasca de orez brun/integral
  • 1 litru de bors
  • 4-5 legaturi de loboda
  • o legatura de ceapa verde
  • 1 legatura leustean proaspat
  • 1 legatura patrunjel

Preparare:

  1. Morcovul, ceapa si telina se taie bucatele si se pun la calit in oala cu o cana de apa (sau putin ulei cu apa).
  2. Dupa ce s-au calit putin legumele, se pun 3 litri de apa peste ele.
  3. Cand incepe sa fiarba apa, se adauga o ceasca (sau o cana mica) de orez brun/integral.
  4. Separat, se pune borsul la incalzit, si cand da un clocot, se adauga in oala cu ciorba.
  5. Se spala si se taie loboda iar cand orezul e aproape fiert, se adauga si el in oala.
  6. Intre timp se spala si taie ceapa verde, patrunjelul si leusteanul proaspat.
  7. Dupa aprox 10 minute (nu se fierbe prea mult loboda) se adauga ceapa verde, verdeata si se stinge focul.
  8. Chiar daca orezul nu pare complet fiert, el se mai umfla si dupa stingerea focului.

Sfat: 

Pentru a-si pastra proprietatile probiotice, borsul poate fi folosit rece, fara sa il fierbi. Il poti adauga in oala dupa ce s-a racit ciorba sau direct in farfurie daca mananci ciorba rece. Trebuie doar sa te asiguri ca borsul e proaspat, eventual facut in casa.