Ca sa pot mentine o alimentatie sanatoasa obisnuiesc sa gatesc pentru mai multe zile. Imi fierb cereale integrale (orez, quinoa, hrisca) sa am cateva zile pentru mancarurile de linte sau pentru salate, fac legume la cuptor, salate reci, humusuri si alte bunataturi. Intr-o zi am facut mai multi cartofi dulci la abur, am ramas cu o parte din ei si nu ma mai atrageau deloc. Ulterior, am descoperit ca sunt mult mai gustosi in cuptor pe foaie de copt si nici nu ma mai chinui sa ii curat si sa ii tai. Dupa ce am cautat retete cu cartof dulce, am gasit una de negresa. Am modificat-o dupa gustul meu si am facut-o la robot ca sa simplific lucrurile.
Ce a iesit? nu a iesit negresa, dar au iesit niste bilute energizante super gustoase, doar ca fara alune asa cum se fac ele de obicei, deci cu mai multe fibre, vitamine si mai putine calorii. E o varianta excelenta pentru un desert sanatos pentru copii si ii poti chiar implica in bucatarie, mai ales la partea de modelat bilutele 🙂
De atunci, pun intentionat cartofi dulci mai multi la copt sau dovleac cand e sezonul lui si imi fac duminica o portie de bilute sa le am ca desert in cursul saptamanii. Au fost apreciate de multi degustatori asa ca le pot incerca fara emotii chiar si cei mai pretentiosi!
Note:
Se pastreaza foarte bine la frigider pana la o saptamana (in functie de cand au fost fierti cartofii/dovleacul)
Sfat: in cazul in care ti se pare compozitia prea lichida, mai adauga cativa fulgi de ovaz, iar daca ti se pare prea uscata mai adauga putina apa.