Bilute energice cu cartof dulce

Bilute energizante cu cartofi dulci si ovaz

Ca sa pot mentine o alimentatie sanatoasa obisnuiesc sa gatesc pentru mai multe zile. Imi fierb cereale integrale (orez, quinoa, hrisca) sa am cateva zile pentru mancarurile de linte sau pentru salate, fac legume la cuptor, salate reci, humusuri si alte bunataturi. Intr-o zi am facut mai multi cartofi dulci la abur, am ramas cu o parte din ei si nu ma mai atrageau deloc. Ulterior, am descoperit ca sunt mult mai gustosi in cuptor pe foaie de copt si nici nu ma mai chinui sa ii curat si sa ii tai. Dupa ce am cautat retete cu cartof dulce, am gasit una de negresa. Am modificat-o dupa gustul meu si am facut-o la robot ca sa simplific lucrurile.

Ce a iesit? nu a iesit negresa, dar au iesit niste bilute energizante super gustoase, doar ca fara alune asa cum se fac ele de obicei, deci cu mai multe fibre, vitamine si mai putine calorii. E o varianta excelenta pentru un desert sanatos pentru copii si ii poti chiar implica in bucatarie, mai ales la partea de modelat bilutele 🙂

De atunci, pun intentionat cartofi dulci mai multi la copt sau dovleac cand e sezonul lui si imi fac duminica o portie de bilute sa le am ca desert in cursul saptamanii. Au fost apreciate de multi degustatori asa ca le pot incerca fara emotii chiar si cei mai pretentiosi!

Note:

  • pentru masurare se foloseste o cana de 250 ml
  • pentru preparare este nevoie de un robot de bucatarie/chopper

Ingrediente:

  • 1 cana de curmale fara samburi
  • 1/2 cana apa fierbinte
  • 2 cani cartof dulce sau dovleac (fiert sau copt in prealabil)
  • 2 cani fulgi de ovaz
  • 3 linguri de pudra de roscove (karob) sau cacao
  • 2-3 linguri de indulcitor lichid – sirop de curmale, de agave, miere etc.
  • putina scortisoara
  • 1 lingurita de esenta de vanilie (sau rom, dupa preferinta)
  • fulgi de cocos pentru decorat

Preparare:

  1. Se pune apa fierbinte peste curmale si se lasa 10-15 minute la inmuiat
  2. Dupa ce s-au inmuiat, se pun curmalele cu tot cu apa in robot si se mixeaza cateva secunde pana se uniformizeaza
  3. Apoi, se adauga restul ingredientelor (fara fulgii de cocos) si se mixeaza bine pana se formeaza o coca lipicioasa (consistenta ar trebui sa fie cea de plastelina, astfel incat sa se lege cand formam o biluta).
  4. Se ia cate o lingura de compozitie, se formeaza o biluta si se da prin fulgii de cocos.

Se pastreaza foarte bine la frigider pana la o saptamana (in functie de cand au fost fierti cartofii/dovleacul)

Sfat: in cazul in care ti se pare compozitia prea lichida, mai adauga cativa fulgi de ovaz, iar daca ti se pare prea uscata mai adauga putina apa.